Skip to main content

The Torabhaig Legacy 3 is uit… Torabhaig Legacy 3 Cnoc na Moine – Wijnlekkerland

The Torabhaig Legacy 3 is uit… Torabhaig Legacy 3 Cnoc na Moine – Wijnlekkerland

The Torabhaig Legacy 3 is uit… Torabhaig Legacy 3 Cnoc na Moine – Wijnlekkerland

The Torabhaig Legacy 3 is uit… Torabhaig Legacy 3 Cnoc na Moine – Wijnlekkerland

The Torabhaig Legacy 3 is uit… Torabhaig Legacy 3 Cnoc na Moine – Wijnlekkerland

Aan het eind van het jaar is het weer tijd voor een top 10 van duurst verkochte wijnen op veilingen. De veilingwereld kan terugkijken op een van de beste jaren ooit. Record na record sneuvelde en de wijnveilingprijzen zijn weer hoger dan voor de crisis. Het recordbedrag voor een fles wijn stond tot nu toe op 201.575 euro voor een fles Château Lafite Rothschild 1869, betaald tijdens een veiling in Hong Kong in 2010. Twee bijzonder veilingen springen er qua prijs het afgelopen jaar vooral bovenuit: de Henri Jayer Heritage-veiling van Baghera in Genève en de veiling Rare Domaine de la Romanée-Conti from the Personal Cellar of Robert Drouhin van Sotheby’s in New York. Alle onderstaande records werden op deze twee veilingen behaald. Andere prijzen per fles komen niet eens in de buurt van deze lijst. Om het toch nog een beetje interessant te houden, hebben we slechts een prijs per wijn per genoteerd, ook als er meerdere flessen of magnums werden aangeboden.

1. Romanée-Conti Grand Cru 1945, Domaine de la Romanée-Conti € 490.000

Er zijn van deze wijn in het topjaar 1945 slechts twee vaten (circa 600 flessen) geproduceerd. Daarom zit er aan de meeste flessen die op de markt komen een ‘luchtje’. Dit geldt niet voor deze flessen uit de privécollectie van Drouhin. Maison Drouhin was sinds begin jaren twintig tot begin jaren zestig van de vorige eeuw de exclusieve exporteur en distributeur in België en Frankrijk voor Het Domein. Het gezegde ‘Als er veel mooie wijnen door je handen gaan, blijft er heus wel iets kleven’ is hier een understatement. De herkomst van deze collectie is onberispelijk aantoonbaar en misschien zelfs wel beter dan wanneer ze uit de kelders van Het Domein waren gekomen. Het vorige record voor deze wijn uit 2011 stond op 108.500 euro.

2. Romanée-Conti Grand Cru 1937, Domaine de la Romanée-Conti € 272.000 (1 magnum)

Maar liefst drie magnums had de familie Drouhin hiervan nog liggen, ongekend in de wijnwereld. Volgens Gert Crum heeft deze wijn een algehele indruk van superieure klasse met ingetogen stijl: ‘Een werkelijk grote Romanée-Conti, die nog tientallen jaren gedronken kan worden.’

3. Vosne-Romanée ‘Cros Parantoux’ 1er Cru 1978, Domaine Henri Jayer € 127.000 (1 magnum)

Deze wijnmaker produceerde wijn tot aan zijn pensioen in 2001 en was de pionier van het biodynamisch wijn maken. Zijn ongefilterde wijnen gaan weg voor ongekende prijzen. De collectie bij Baghera is het restant van zijn privécollectie, dat door zijn erfgenamen ter beschikking gesteld werd om te delen met de wereld. Ook hier is de herkomst weer onberispelijk – met als gevolg dat de prijzen door het dak gaan.

4. La Tâche Grand Cru 1945, Domaine de la Romanée-Conti € 87.200

Ook hier geldt weer: 1945 is het ‘jaar der jaren’. In absolute topjaren doet La Tâche in prijs nauwelijks onder voor zijn grote broertje Romanée-Conti.

5. Romanée-Conti Grand Cru 1943, Domaine de la Romanée-Conti € 60.000

Het beste wijnjaar tijdens de oorlog, dankzij vrijwel perfecte weersomstandigheden in de lente, zomer en herfst. Crum: ‘Zoet, rijp, vrij goede lengte en aantrekkelijke afdronk.’

6. La Tâche Grand Cru 1947, Domaine de la Romanée-Conti € 60.000

Voor Bordeaux het beste jaar van het decennium. Ook voor Het Domein een groot, rijp en rijk jaar. Hiervan werden de meeste in Engeland gebotteld.

7. La Tâche Grand Cru 1949, Domaine de la Romanée-Conti € 49.000

Ook weer een absoluut topjaar, na 1945 het beste jaar van de jaren veertig. Veel wijnen zijn niet op Het Domein, maar in Engeland gebotteld en daar zijn dan ook de meeste flessen nog te vinden.

8. Domaine Henri Jayer, Richebourg Grand Cru 1978 € 45.000
9. Romanée-Conti Grand Cru 1938, Domaine de la Romanée-Conti € 49.600
10. Romanée-Conti Grand Cru 1962, Domaine de La Romanée-Conti € 49.600