Dol op Chocolade en Rode Wijn? Dan hebben we dubbel zo goed nieuws voor je: de etenswaren zouden namelijk hét geheim zijn voor een huid met weinig rimpels.

Dol op chocolade? En toevallig ook op rode wijn? Dan hebben we dubbel zo goed nieuws voor je: de etenswaren zouden namelijk hét geheim zijn voor een huid met weinig rimpels.

Zowel rode wijn als chocolade zou helpen bij het verjongen van oude cellen en doen dat ook nog eens erg snel. De onderzoekers van de University of Exeter en de University of Brighton konden oude cellen jonger laten lijken en zich jonger laten gedragen.

VERJONGING VAN DE CELLEN

De cellen die de wetenschappers onderzochten, kregen langere telomeren. Deze dienen ter bescherming van chromosomen en zijn ook wel te vergelijken met de rafelende eindjes van schoenveters. Des te langer de telomeren zijn, des te jonger zijn de cellen.

Flavonoïden waren in het onderzoek de oorzaak van de verlengde telmoeren. Deze stoffen zitten in blauwe bessen, rode druiven en donkere chocolade. Naast het verjongende effect op de cellen, zou de werking van flavonoïden ook beschermen tegen darmkanker.

Ripasso ??

RipassoRipasso; je ziet het soms staan op een wijnfles, maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Ripasso is eigenlijk een methode om een ‘gewone’ Italiaanse Valpollicella wijn iets beter te maken met de schillen van de Amarone wijn. Zonder Amarone kan de Ripasso niet geboren worden…

Letterlijk betekent Ripasso: gepasseerd! De basis Valpolicella wordt opnieuw gefermenteerd door de uitgeperste schillen van de Amarone toe te voegen, nadat deze zijn uitgedroogd en gefermenteerd volgens het governo* systeem.

In de schillen bevinden zich nog wat van de stoffen, met name glycerine en aromatische verbindingen, die Amarone zijn diepe geur en krachtige smaak geven. Deze ingedroogde druiven worden nadien toegevoegd aan wijn die juist uitgegist is. Op deze wijze ontstaat dus een tweede gisting.

Het verschil is merkbaar; een Ripassowijn is in de regel voller en intenserdan een gewone Valpollicellawijn en ook in kwaliteit zijn er sprongen vooruit gemaakt.

Dat deze Ripassowijn wat meer kost dan een reguliere Valpollicella lijkt mij wel duidelijk. Neem eens een ‘gewone’ Valpollicellawijn en een Ripassowijn mee van de wijnspecialist of slijterij en proef ze eens naast elkaar. Dan kan u goed het verschil proeven en het is ook nog eens leuk, want u kunt met deze wijninformatie goed voor de dag komen bij uw wijnvrienden en wijn vriendinnen…

* Governo is een vinificatietechniek waarbij men de eerst geplukte druiven (10 à 15% van de oogst) laat drogen op matten in de zon. Het resultaat is dat deze druiven indrogen en dus weinig vocht meer hebben. Het suikergehalte stijgt dus relatief. Deze druiven worden gebruikt om de Amaronewijn te maken. Omdat het volume is afgenomen is de opbrengst laag, de intensiteit en kwaliteit hoog en het alcoholpercentage is eveneens aan de hoge kant. Omdat het geconcentreerde sap veel suikers bevatten is de Amaronewijn ook wat aan de zoete kant.

Cent’AnniRipasso Valpolicella “Supervenetian”

4 x Dit wist je nog niet over wijn

Drink jij graag een glas witte wijn op het terras? Of ’s avonds een glaasje rood bij een kaasplateau? Je weet vast wel waar je voorkeur ligt; een vettige Chardonnay of een zware Rioja bijvoorbeeld.  Maar dit wist jij vast nog niet over jouw favoriete drankje.

1. OENOPHOBIA
Hier snappen wij dus he-le-maal niets van, maar er bestaan kennelijk mensen die een intense afkeer of angst voor wijn hebben. Er zijn (logisch) maar erg weinig mensen die aan deze ziekte, Oenophobia, lijden. Over waar deze ziekte precies vandaan komt, tasten experts nog altijd in het duister. Misschien hebben ze gewoon nog nooit een goede Sauvignon geproefd?

2. ROOD OF WIT?
Dacht jij dat rode wijn van rode druiven werd gemaakt, en witte wijn van witte druiven? Fout! Het is inderdaad waar dat rode wijn van rode druiven gemaakt is, maar witte wijn wordt zowel uit witte als rode druiven gefabriceerd.

3. STEELTJE
Je weet misschien al dat je een glas wijn niet bij de bolling, maar bij het steeltje moet beetpakken. Maar waarom eigenlijk? De reden hiervoor is dat de wijn opwarmt als je het glas bij de bolling beetpakt. En dat zorgt er weer voor dat de wijn van smaak verandert. Niet meer doen dus!

4. BORSTEN
Over het glas gesproken: de vorm van het glas is een eerbetoon aan de vorm van de borsten van Marie Antoinette. Dat beweren de Fransen althans. De Grieken claimen juist dat het een soortgelijk eerbetoon is aan de borsten van Heleen van Troje.

Pages:1234»