STOP MET DIE SUPERMARKTWIJN

Topvinoloog: ‘Stop met die supermarktwijn’
De allerbeste neus van Nederland, die is van Arjen van Sluijs uit Boxtel. Dit jaar in elk geval, want zolang mag hij de titel Vinoloog van het Jaar voeren. Zijn missie: iedereen naar de wijnwinkel.

In retrospectief was dat allereerste glas wijn op een warm terras roze snoepjeswater. Maar desalniettemin was Arjen van Sluijs, toen nog een bierdrinker, aangenaam verrast. Twintig jaar later zou hij de anonieme rosé van toen nauwelijks nog weg krijgen. De wereld van de wijn heeft inmiddels nog maar weinig geheimen voor hem.

,,Het gaat niet alleen om de fles en de drank. Het vakgebied van de wijn is heel uitgebreid: geschiedenis, geografie, topografie, scheikunde, biologie. Je kunt je blijven ontwikkelen, heel je leven lang. Dat is tegelijk wat mensen ook afstoot. Na een cursus weet je nog niks. Je weet alleen maar dat je heel veel niet weet.”

Wijncursus
Ooit had Van Sluijs een cateringbedrijf, samen met zijn toenmalige vriendin. Zij deed het eten, hij de drank. Er kwam een plan voor een traiteur, en Van Sluijs schreef zich in voor een wijncursus. De traiteur kwam er tóch niet, maar omdat het cursusgeld al was betaald ging hij toch naar de wijnles. ,,Toen wist ik het: dit is het.”

Zijn relatie ging over, hij stapte uit het cateringbedrijf. ,,Toen ben ik bij een wijnhandel gaan werken en vervolgcursussen gaan volgen. Inmiddels ben ik registervinoloog en werk ik bij een horecagroothandel waar ik chef ben van de afdeling Wijn en gedistilleerd. Ik geef klanten advies en verkoop wijn. Én ik geef zelf wijncursussen, in Oss. Dat vind ik echt leuk, om beginnende wijnproevers een stukje mee te nemen in de wereld van de wijn.”

Fout
Welke druif proef ik? Ja, dat is heel ingewik­keld, maar heel veel mensen kunnen prima proeven
Arjen van Sluijs, Vinoloog
Zelf heeft hij die wijnwereld al grotendeels veroverd. Toegegeven, bij de wijnwedstrijd om de titel Vinoloog van het Jaar had hij er een paar fout. ,,Er was een wijn bij uit Australië, die drink ik niet zo vaak. En een andere uit Israël. Dat is niet eens een echt wijnland. Je kunt zo’n wedstrijd natuurlijk zó moeilijk maken dat niemand iets goed heeft.”

Een beetje vinoloog kan blind proeven, de Vinoloog van het Jaar kan dat het beste. ,,Ze stellen open vragen. Bijvoorbeeld: welk druivenras is het meest aanwezig, uit welk gebied komt de wijn? Dan ga je proeven: je ruikt, kijkt naar de kleur, je kunt het alcoholpercentage bepalen met je keel, wat is de zuurgraad, is-ie opgevoed op hout, zo noemen ze dat, of komt de zuurgraad van de druiven zelf? Vervolgens ga je dingen wegstrepen: waar zitten we ergens op de wereld; is het een warm gebied of een koel gebied? Een koel gebied kan ook in een warm gebied zijn, maar dan in de bergen. Welke druif proef ik? Ja, dat is heel ingewikkeld, maar heel veel mensen kunnen prima proeven. Je moet ook veel kennis hebben om dit te kunnen, daar komt die geografie, topografie, geschiedenis, scheikunde en biologie om de hoek kijken.”

Hij heeft het geprobeerd hoor, wijn uit de supermarkt. Veel ook, want zo beginnen de meeste wijndrinkers, en gemak dient nou eenmaal de mens. Maar sinds hij besmet is met het wijnvirus, al jaren overigens, lukt het hem niet meer om tevreden te zijn met supermarktwijn. ,,Laatst heb ik een supermarktproeverij georganiseerd. Ik moest tot twee keer toe terug naar de winkel, omdat die wijnen gewoon kapot waren. Die staan daar in het volle licht. De betere wijnen staan altijd hoog in de schappen en zijn dus warm, en er is een lage omloopsnelheid. Bovendien heeft niemand in de winkel verstand van wijn, dus niemand weet wanneer een fles afgekeurd moet worden. En advies is er ook niet.”

Dat er in wijnwinkels alleen dure wijn verkocht wordt, is een fabeltje. ,,Het grote verschil is dat een supermarkt groot inkoopt. Die kunnen niet bij een kleine wijnboer terecht, maar alleen bij grote wijnbedrijven waar het vooral om productie draait, waar enorm op de centen gelet moet worden, en die bovendien ook nog weer afhankelijk zijn van hún grote inkopers, de supermarkten zelf. De wijn van kleinere wijnboeren vind je in een wijnhuis. Ook wijn die minder dan een tientje kost. Mensen denken vaak dat het heel elitair is, maar dat is helemaal niet waar.”

Duurste
En dus speurt Van Sluijs regelmatig de schappen af van wijnhandels waar hij komt. Zijn smaak is gegroeid. ,,Chardonnay met veel hout. Van die boterachtige chardonnay, dat vind ik inmiddels echt verschrikkelijk. Of primitivo, dat drinkt iedereen tegenwoordig, dat kan ik echt niet weg krijgen. De duurste wijn die ik ooit heb geproefd was een Pingus uit 1998. Die komt van een Deense wijnmaker in Noord-Spanje, Ribera del Duero heet het daar. Fantastisch. Hij maakt niet zoveel wijn, en wat hij maakt is elk jaar uitverkocht. Een fles kost rond de 600 euro. Toen. Die wijn wordt elk jaar een flink stuk duurder.”

Zelf heeft hij een normaal salaris, flessen van de prijs zoals de Pingus kan hij zich niet veroorloven. ,,Bij heel bijzondere gelegenheden geef ik misschien wel 200 euro uit aan een fles. Maar door mijn werk proef ik veel. Op de zaak heb ik wel flessen staan van meer dan 1000 euro. En ik proef op proeverijen, bij importeurs, op beurzen. En soms worden we door klanten uitgenodigd en dan gaat er opeens een waanzinnige wijnkelder open. Dat is fantastisch.”

Wijn is dus dagelijkse kost. Overdag op het werk, maar ook thuis. Dat brengt de Vinoloog van het Jaar bij zijn stokpaardje: ,, Mijn huisarts zal het niet met mee eens zijn, maar ik vind zelf dat ik geen alcoholist ben, al zijn er misschien maar drie dagen per jaar dat ik niet drink. Ik functioneer prima. In Nederland zijn we compleet doorgeslagen, alcohol wordt gezien als boosdoener en veroorzaker van zo ongeveer alle ziektes. In de landen om ons heen is dat helemaal niet zo. Overal wordt gewoon gedronken, ook overdag. Het is een heksenjacht, die ik ook niet zo goed begrijp, want er zit flink accijns op wijn.”

Ik vind zelf dat ik geen alcoholist ben, al zijn er misschien maar drie dagen per jaar dat ik niet drink
Arjen van Sluijs, Vinoloog
Verlanglijstje
Hoewel de titel Vinoloog van het Jaar hoog op het verlanglijstje stond, is er nog veel te dromen. ,,Om te beginnen mag je de titel drie keer winnen, dus ik ga me inschrijven voor de voorrondes voor volgend jaar, die al bijna weer beginnen. Drie keer op rij lijkt me wel mooi.”

Furore maken als Brabantse wijnboer is niet het hoogst denkbare. ,,Dat is heel hard werken. Een wijnboer is ook gewoon een boer, hè. Dat is zwaar en ik heb geen groene vingers. Er wordt bovendien al een beste Brabantse wijn gemaakt, van De Linie, in Made. En Nederland wordt nooit een wijnland. Een wijnboer hier moet minstens tussen de 12 en 25 euro krijgen voor een fles, en dat willen we er niet aan uitgeven. Mijn droombaan is ooit brandambassador worden bij Krug, een champagnehuis. Die wijn, dat is het hoogste.”

Doorstuderen dan? Een nóg hogere titel dan vinoloog is Magister Vini, er zijn twaalf mensen die deze hoogste wijnopleiding in Nederland afgerond hebben. Een internationale titel is er ook: Master of Wine. Die wordt door 378 mensen gevoerd. In beide gevallen is er veel tijd en geld mee gemoeid. ,,Ik zou het echt heel graag willen. Maar de cursus voor de internationale titel kost 35.000 euro. En dan moet je elke week naar Londen voor de les. Als ik de loterij win doe ik het meteen.”

Nederland mag dan volgens Arjen van der Sluijs geen wijnland zijn, de oogst was fantastisch afgelopen najaar.

Waarom goede wijn niet goedkoop kan zijn!!

€4 neertellen voor een koffie-to-go of smoothie, maximaal €5 voor een fles wijn – hier klopt iets niet…

Op de een of andere manier tasten mensen makkelijker in de buidel voor een schreeuwend dure kinderwagen of een vers geperst sapje dan voor wijn. Kijk maar naar je eigen omgeving: hoeveel mensen om ons heen geven aan een fles wijn niet meer dan €5 uit terwijl ze wel dure raw juices drinken of een latte macchiato van €4 meepakken?

Ten eerste: wat is goedkoop? Laten we zeggen dat alles tot €5 voor een fles wijn bijzonder goedkoop is. Kijk maar naar het volgende plaatje waarin de prijsopbouw van een fles wijn wordt weergegeven, en waarin je ziet hoeveel kosten er gaan zitten in een fles wijn, nog los van de kosten voor de productie van de wijn zelf:

De prijsopbouw van een fles wijn

http://vinoblogie.nl/vinoblogie.nl/wp-content/uploads/2017/02/Prijsopbouw-wijn-accijns-aangepast-1.jpg

Deze grafiekjes geven een goede weergave van de relatief hoge vaste kosten in de prijs van een goedkope fles wijn.

Je ziet hieraan dat de kostprijs van een goedkope fles wijn (die in de winkel ligt) zonder de wijn erin al €2,65 bedraagt, aan accijnzen, verpakking, transport, winstmarges, enzovoort. Dit is dus los van de (arbeids)kosten voor het produceren van de druiven en de wijn, de benodigde apparatuur en grondstoffen… Pas boven die €2,65 gaat het geld dus pas in (de kwaliteit van) de wijn zelf zitten. In een fles met een verkoopprijs van €3 zit zodoende maar voor een kleine €0,50 aan wijn. In een fles van €6 kom je al aan €2 wijn…

Een fles die 2x zo duur is, kan dus logischerwijs meer dan 4x zo goed zijn, of beter gezegd: 4x zo veel waar voor je geld bieden!

Vanaf €5 kan de kwaliteit spectaculair stijgen

De gemiddelde prijs die de Nederlander voor een fles wijn betaalt is maar €3,50. En dan te bedenken dat de kostprijs van die fles wijn zonder de wijn erin(!) dus al €2,65 bedraagt… Het zou logisch zijn als we dan ook minimaal €2,50 voor de wijn zelf over hebben en dus minstens €5 uitgeven, want dat is echt wel de bodemprijs voor een fatsoenlijke wijn. Voor veel mensen ligt het budget voor een fles wijn inderdaad rond die €5. Niet zo gek als je om de oren wordt geslagen met flessen van €3,50 bij de discountsupermarkt en aanbiedingen als ‘2 halen 1 betalen’ of de 2e voor de halve prijs. Of als wijnschrijvers deze wijnen bestempelen als een goede koop. Goedkoop, dat is het in ieder geval wel ja…

Als je bereid bent meer dan €5 aan een fles wijn uit te geven, zal de kwaliteit van de wijn – als het goed is – eerst exponentieel en dan nog een tijdje verder toenemen totdat de stijgende lijn duidelijk minder steil wordt vanaf een euro of 15 à 20. Het tv-programma De Rekenkamer stelde in een recente aflevering dat de kwaliteit er tot €15 met grote stappen op vooruit gaat. Daarboven wordt de kwaliteitstoename steeds minder, ‘en boven de €50 drink je waarschijnlijk gebakken lucht’. Met die laatste stelling ben ik het overigens niet helemaal eens, maar daarover later meer. 🙂

TOP 10 DUURSTE WIJN 2018

Aan het eind van het jaar is het weer tijd voor een top 10 van duurst verkochte wijnen op veilingen. De veilingwereld kan terugkijken op een van de beste jaren ooit. Record na record sneuvelde en de wijnveilingprijzen zijn weer hoger dan voor de crisis. Het recordbedrag voor een fles wijn stond tot nu toe op 201.575 euro voor een fles Château Lafite Rothschild 1869, betaald tijdens een veiling in Hong Kong in 2010. Twee bijzonder veilingen springen er qua prijs het afgelopen jaar vooral bovenuit: de Henri Jayer Heritage-veiling van Baghera in Genève en de veiling Rare Domaine de la Romanée-Conti from the Personal Cellar of Robert Drouhin van Sotheby’s in New York. Alle onderstaande records werden op deze twee veilingen behaald. Andere prijzen per fles komen niet eens in de buurt van deze lijst. Om het toch nog een beetje interessant te houden, hebben we slechts een prijs per wijn per genoteerd, ook als er meerdere flessen of magnums werden aangeboden.

1. Romanée-Conti Grand Cru 1945, Domaine de la Romanée-Conti
€ 490.000
Er zijn van deze wijn in het topjaar 1945 slechts twee vaten (circa 600 flessen) geproduceerd. Daarom zit er aan de meeste flessen die op de markt komen een ‘luchtje’. Dit geldt niet voor deze flessen uit de privécollectie van Drouhin. Maison Drouhin was sinds begin jaren twintig tot begin jaren zestig van de vorige eeuw de exclusieve exporteur en distributeur in België en Frankrijk voor Het Domein. Het gezegde ‘Als er veel mooie wijnen door je handen gaan, blijft er heus wel iets kleven’ is hier een understatement. De herkomst van deze collectie is onberispelijk aantoonbaar en misschien zelfs wel beter dan wanneer ze uit de kelders van Het Domein waren gekomen. Het vorige record voor deze wijn uit 2011 stond op 108.500 euro.

2. Romanée-Conti Grand Cru 1937, Domaine de la Romanée-Conti
€ 272.000 (1 magnum)
Maar liefst drie magnums had de familie Drouhin hiervan nog liggen, ongekend in de wijnwereld. Volgens Gert Crum heeft deze wijn een algehele indruk van superieure klasse met ingetogen stijl: ‘Een werkelijk grote Romanée-Conti, die nog tientallen jaren gedronken kan worden.’

3. Vosne-Romanée ‘Cros Parantoux’ 1er Cru 1978, Domaine Henri Jayer
€ 127.000 (1 magnum)
Deze wijnmaker produceerde wijn tot aan zijn pensioen in 2001 en was de pionier van het biodynamisch wijn maken. Zijn ongefilterde wijnen gaan weg voor ongekende prijzen. De collectie bij Baghera is het restant van zijn privécollectie, dat door zijn erfgenamen ter beschikking gesteld werd om te delen met de wereld. Ook hier is de herkomst weer onberispelijk – met als gevolg dat de prijzen door het dak gaan.

4. La Tâche Grand Cru 1945, Domaine de la Romanée-Conti
€ 87.200
Ook hier geldt weer: 1945 is het ‘jaar der jaren’. In absolute topjaren doet La Tâche in prijs nauwelijks onder voor zijn grote broertje Romanée-Conti.

5. Romanée-Conti Grand Cru 1943, Domaine de la Romanée-Conti
€ 60.000
Het beste wijnjaar tijdens de oorlog, dankzij vrijwel perfecte weersomstandigheden in de lente, zomer en herfst. Crum: ‘Zoet, rijp, vrij goede lengte en aantrekkelijke afdronk.’

6. La Tâche Grand Cru 1947, Domaine de la Romanée-Conti
€ 60.000
Voor Bordeaux het beste jaar van het decennium. Ook voor Het Domein een groot, rijp en rijk jaar. Hiervan werden de meeste in Engeland gebotteld.

7. La Tâche Grand Cru 1949, Domaine de la Romanée-Conti
€ 49.000
Ook weer een absoluut topjaar, na 1945 het beste jaar van de jaren veertig. Veel wijnen zijn niet op Het Domein, maar in Engeland gebotteld en daar zijn dan ook de meeste flessen nog te vinden.

8. Domaine Henri Jayer, Richebourg Grand Cru 1978 € 45.000
9. Romanée-Conti Grand Cru 1938, Domaine de la Romanée-Conti € 49.600
10. Romanée-Conti Grand Cru 1962, Domaine de La Romanée-Conti € 49.600

Pages:12345»